top of page
  • Hauska.hr

Panel rasprava: Održivo financiranje u svjetlu EU regulative

Regulativa Europske unije - uredbe o izvještavanju i EU taksonomija - stavlja nove izazove pred one koji žele pokrenuti poslovne pothvate i one koji u njih mogu uložiti.


Želeći osigurati čvrst okvir za ostvarenje svog Zelenog plana, Europska unija je donošenjem EU taksonomije u lipnju prošle godine postavila potpuno nova pravila igre za kompanije, financijske institucije i ulagače. S ciljem ostvarivanje klimatske neutralnosti u fokusu, EU vrlo jasno naznačuje koja su i kakva ulaganja u europskom gospodarstvu prihvatljiva, a koja nisu.


ESG i izvještavanje o njima

No, to nije sve. To uključuje potrebu razmatranja okolišnih, društvenih i upravljačkih utjecaja i rizika (ESG) koji iz njih proizlaze u poslovnim procesima i strategijama, ali i prilikom npr. razvoja proizvoda. Poseban naglasak Europska komisija stavlja na izvještavanje, unaprjeđenjem uredbe o nefinancijskom izvještavanju (NFDR) čiji je prijedlog, sada poznat pod imenom uredba o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSDR), objavljen baš ovih dana te stupanjem na snagu uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga (SFDR) koja zahtijeva od ulagača i financijskih institucija posebno izvještavanje o tome kako procjenjuju ove rizike.


Kompanije s jedne, a financijske institucije s druge strane tako se nalaze pred izazovom prilagodbe zacrtanom okviru budućih ulaganja i razvoja poslovanja. Pritom će i jedne i druge biti pod lupom regulatora i javnosti; unaprjeđivanje zahtjeva postojećih direktiva o izvještavanju o održivosti u poslovnim aktivnostima i donošenje novih postavlja nove standarde očekivane transparentnosti upravljanja i izvještavanja.


Pridružite se panel raspravi


Kako se svi ovi poslovni subjekti pripremaju za korjenite promjene? Više o tome možete saznati priključite li se online panel raspravi koja će se održati 5. svibnja u 15 sati. O svojim iskustvima, izazovima i planovima govorit će:


  • Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

  • Zoja Crnečki, savjetnica Uprave, DIV Grupa

  • Tamara Tarnik, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i održivi razvoj, HEP d.d.

  • Hrvoje Galičić, savjetnik Uprave, Hrvatska banka za obnovu i razvitak


Prijaviti se možete do 3. svibnja na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3uXSkkG

hauska i partner
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page