top of page
  • Gorana Pavičić Nišević

Globalna inicijativa za izvještavanje objavila revidirane Standarde

Updated: Aug 9, 2023

Najveća promjena od prelaska sa smjernica za izvještavanje na izvještajni standard 2016., unaprjeđeni GRI Standardi ući će u upotrebu 1. siječnja 2023. – a tko želi, može ih početi koristiti odmah.


Globalna inicijativa za izvještavanje (GRI) predstavila je 5. listopada revidirane Univerzalne standarde, najznačajniju promjenu ove metodologije izvještavanja od početka njene primjene 2016. godine. Osim što novi standardi imaju ponešto promijenjenu strukturu, najvažnije promjene tiču se dubinske analize (due dilligence) kojima organizacije identificiraju svoje značajne negativne utjecaje, kao i osnaživanje komponente izvještavanja o ljudskim pravima. Sve je to u skladu s glavnim međuvladinim okvirima koji se odnose na ljudska prava i dubinsku analizu održivosti, uključujući Vodeća načela UN-a o poslovanju i ljudskim pravima, Smjernice OECD-a za multinacionalna poduzeća, Međunarodne standarde rada ILO-a i ICGN načela globalnog upravljanja.


U GRI-ju kažu da je ideja revizije univerzalnih standarda, koji i dalje sadržavaju tri standarda fokusirana na načela i zahtjeve izvještavanja, informacije o upravljanju, strategijama, politikama, izvještajnoj praksi i drugim organizacijskim čimbenicima te materijalnosti i identifikaciji materijalnih tema, jačanje dosljednosti i usporedivosti izvještavanja, čime se organizacije koje izvještavaju obeshrabruju od još uvijek uobičajene prakse „branja trešanja“ odnosno biranja i predstavljanja samo određenih, najčešće pozitivnih utjecaja.


 GRI Standardi

Nove standarde prati i objava prvog novog GRI sektorskog standarda, za izvještavanje u sektoru nafte i plina. U razvoju su i sektorski standardi za ugljen, rudarstvo, financije, proizvodnju tekstila, hrane i pića, poljoprivredu, ribarstvo i drugi, koji će pomoći tvrtkama iz pojedinih sektora da jasnije procijene svoje materijalne utjecaje. Oni se koriste zajedno s tematskim standardima, koji sadrže objave potrebne za izvještavanje o pojedinim materijalnim temama, i koji se zasad nisu značajnije promijenili u odnosu na ranije usvojene (i revidirane) tematske standarde.


Što ovo sve znači za organizacije koje izvještavaju?

Iako se čini da se standardi sadržajno nisu toliko značajno promijenili, oni ipak pobliže definiraju pojmove kojima su i dosad baratali (poput dionika, utjecaja ili materijalnosti) te uvode pojam dubinske analize; svi oni leže u temelju ove metodologije izvještavanja. Najveća promjena leži u izvještavanju o upravljanju organizacijom i njenim utjecajima, kao i uvođenju novih objava o politikama odgovornog poslovnog upravljanja, uključujući poštivanje ljudskih prava. Sve to znači da će organizacije koje izvještavaju morati uložiti puno više truda i dati puno više informacija o prepoznavanju utjecaja, uključenju dionika u te procese te oblikovanju strategija upravljanja utjecajima održivosti.


Što se tiče sličnosti metodologije s očekivanim novim europskim standardom za čiju je izradu zadužen EFRAG, koji surađuje i s Globalnom inicijativom za izvještavanje unutar projektne skupine, može se pretpostaviti da će se obrađena područja utjecaja preklapati. No koncepta „dvostruke materijalnosti“ koji će EU uvesti u izvještavanje po budućoj CSRD GRI se samo sramežljivo dotiče, i to u FAQ dokumentu koji prati standarde.


Novi standardi stupaju na snagu 1. siječnja 2023., kada će prethodni standardi izaći iz upotrebe. U međuvremenu, GRI potiče organizacije da se okušaju u primjeni novih standarda i prije tog roka kako bi imale više vremena prilagoditi se novim zahtjevima.

hauska i partner
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page