top of page
  • Gorana Pavičić Nišević

Izvještavanje o održivosti: što prijedlog nove uredbe znači za kompanije u Europi

Europska komisija je 21. travnja predstavila prijedlog unaprjeđenja dosadašnje uredbe o nefinancijskom izvještavanju (NFRD) u uredbu o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).Smjer u kojem novi prijedlog ide jesu osnaženi zahtjevi kompanijama da dijele pouzdane i dostupne informacije o svojoj cjelokupnoj održivosti kako bi osigurale i svoje održivo upravljanje, ali i informirano donošenje odluka različitih skupina dionika. Ambicija koja stoji iza ovog unaprjeđenja je stvaranje održivog europskog gospodarstva. Ne čini se lako? Ne želim plašiti nikoga tko čita ovaj tekst, ali neće ni biti. Ali ono što mogu obećati jest – bit će zanimljivo.


Nekoliko je bitnih elemenata koje treba uzeti u obzir.


Proširenje opsega tvrtki obveznica i detaljnije izvještavanje


Nova direktiva proširuje opseg na sva velika poduzeća, bez obzira na to jesu li listana na burzi, kao i na sva poduzeća koja kotiraju na uređenim tržištima. Predviđa se da će se time opseg od dosadašnjih približno 11 000 poduzeća obveznika izvještavanja o održivosti, obveza obuhvatiti oko 49 000 europskih poduzeća.

Također, CSRD će zahtijevati da kompanije izvještavaju o svojoj poslovnoj strategiji, ciljevima održivosti i napretku u njihovom postizanju, kao i o ulozi upravljačkih tijela kompanija u upravljanju (pozitivnim i negativnim) utjecajima kompanija na gospodarstvo, društvo i okoliš.


Standardi izvještavanja o održivosti i digitalizacija


Zanimljiva je inicijativa da se oblikuju i usvoje standardi EU za izvještavanje o održivosti s naglaskom na ESG utjecaje. Ovaj prijedlog predviđa da će taj zadatak preuzeti Europska savjetodavna skupina za financijsko izvještavanje (EFRAG), privatna organizacija kojom dominiraju velike računovodstvene tvrtke i industrijska udruženja. Iako se u nacrtu uredbe navodi da bi se standardi trebali razvijati kroz multidioničke forume, bit će zanimljivo vidjeti koja će biti razina sudjelovanja „manje moćnih" dionika, poput sindikata ili nevladinih organizacija, kako to dobro primjećuje Sigurt Vitols u članku za Social Europe. Također, tvrtke će morati digitalno „označiti“ informacije o kojima izvještavaju na način da budu strojno čitljive kako bi se one mogle unositi i jedinstvene baze i uspoređivati.


Osiguranje revizija izvještaja o održivosti


Novost prijedloga jest o zahtjev za revizijom informacija o kojima tvrtke izvještavaju, odnosno provjeravanja da su objave kompanija pouzdane i točne. Iako je cilj osigurati sličnu razinu revizije za financijsko izvještavanje i izvještavanje o održivosti, Komisija je zauzela postupan pristup i predložila da se započne s "ograničenim" zahtjevom za verifikaciju. Što to znači, tek trebamo saznati.


Za prvi put o ovoj uredbi dovoljno, jer je već i ovo jako puno informacija o kojima dosada najširi krug kompanija u Europi mora razmišljati. Zanima li vas što ovo sve znači baš za vas i vaše poslovanje, javite se - tu smo da vam pomognemo.

留言


hauska i partner
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page