top of page
  • Riki Pahlić

ESG pit stop #3

Updated: Jan 16

Istraživanje i učenje sastavni su dio savjetničkog posla. U želji da s vama razmjenjujemo znanje, donosimo mjesečni pregled #ESG sadržaja koji vam može pomoći da budete u tijeku s najnovijim razvojima u svijetu održivosti. Zajedno stvarajmo održiviju budućnost i bolje organizacije.


mjesečni izvještaj o održivom poslovanju


Globalne emisije elektroenergetskog sektora u 2022. rasle su manje od očekivanog, ali ipak dosegle rekordnu razinu

Unatoč strahovanjima da će posljedica energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini biti značajno povećanje emisija stakleničkih plinova, najnovji podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) govore o povećanju od „samo“ 0,9 % na globalnoj razini. Osim energetske krize, kao glavni razlog povećanja emisija navode se ekstremne vremenske nepogode poput poplava i toplinskih valova te neuobičajeno velik broj nuklearnih elektrana izvan pogona.


Iako se radi o najvišoj zabilježenoj razini u povijesti (36,8 milijardi tona), ohrabruju visoke brojke izbjegnutih emisija zahvaljujući sve većem korištenju obnovljivih izvora energije, električnih vozila, dizalica topline i energetski učinkovitih tehnologija. Emisije elektroenergetskog sektora Europske unije smanjile su se za 2,5 % u odnosu na 2021. usprkos poremećajima na tržištima nafte i plina, manjku hidroenergije uzrokovanom sušama te smanjenim prinosima nuklearne energije zbog zatvaranja njemačkih i problema s hlađenjem francuskih nuklearki uzrokovanim previsokim temperaturama rijeka. Do neznatnog smanjenja emisija došlo je u Kini zbog usporenih gospodarskih aktivnosti i strogih Covid-19 mjera, a u ovoj godini se očekuje rast emisija zbog ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva.


Ovo izvješće prvo je u novoj seriji Međunarodne agencije za energiju posvećene pripremi prvog Globalnog pregleda (Global Energy Transitions Stocktake) o napretku u ostvarenju ciljeva Pariškog sporazuma uoči COP28 koji će se održati od 30. studenoga do 12. prosinca u Dubaiju.


CEO BlackRocka Larry Fink: Sljedećih tisuću jednoroga bit će kompanije koje će pomoći svijetu u dekarbonizaciji, a energetsku tranziciju učiniti pristupačnom svim kupcima

Nakon višemjesečnih napada i anti-ESG pritisaka dijela Republikanaca u SAD-u, CEO investicijskog fonda BlackRock Larry Fink je u godišnjem pismu izvršnim direktorima poručio da kompanije moraju stvarati vrijednost za zaposlenike, kupce, dobavljače i zajednice u kojima posluju kako bi mogle dugoročno stvarati vrijednost za svoje dioničare. U ovim polarizirajućim vremenima pažnja sve većeg broj dionika usmjerena je na izvršne direktore kompanija očekujući od njih jasno i konzistentno komuniciranje svrhe, poslovne strategije i dugoročnog pogleda kompanija koje vode.


Nakon tog pisma, BlackRock je objavio i svojih pet prioritetnih područja za procjenu korporativnog upravljanja u 2023. Posebna pažnja će biti usmjerena na kvalitetu i učinkovitost uprava, poslovnu strategiju, svrhu i financijsku otpornost, usklađenost naknada direktora sa stvaranjem dugoročne financijske vrijednosti, upravljanju klimatskim rizicima i očuvanju prirodnog kapitala s naglaskom na zaštitu zemljišta, voda i bioraznolikosti te utjecaju kompanije na radnike duž lanca vrijednosti.


Dodatne zanimljivosti:

  • Europska savjetodavna skupina za financijsko izvještavanje (EFRAG), tijelo kojem je Europska komisija delegirala izradu Europskih standarda izvještavanja o održivosti (ESRS), najavilo je odgodu izrade sektorskih standarda. Povjerenica Europske komisije za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness pozvala je EFRAG da prioritizira pripremu kompanija za primjenu univerzalnih i tematskih standarda koji bi trebali biti usvojeni u lipnju, a u primjeni od 1. siječnja 2024. godine. Novi datum objave prve verzije sektorskih i SME standarda koji bi trebali biti u primjeni od 1. siječnja 2027. još nije poznat.

  • Financijska inicijativa Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI) objavila je krajolik klimatskih rizika za 2023. godinu koji omogućava bolje razumijevanje dostupnih alata za procjenu klimatskih rizika. UNEP FI u ovom izvještaju donosi pregled regulatornih promjena i trendova na tržištu, analizu pristupa i dostupnih alata za procjenu fizičkih i tranzicijskih klimatskih rizika te upute na koji način organizacije mogu koristiti klimatske alate kako bi odgovorile sve većim zahtjevima za objavom klimatskih ciljeva usklađenih s Pariškim sporazumom i kvalitetnim podacima za praćenje napretka.

  • Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio sintezu svih izvješća šestog cikusa. Poseban doprinos ovog izvješća je znanstveno-diplomatski konsenzus o uzrocima klimatske krize, stanju klime i najboljim dostupnim rješenjima za borbu protiv klimatskih promjena. Ključna poruka ovog opsežnog dokumenta je hitnost djelovanja – da bismo porast temperature ograničili na 1,5°C, do 2030. moramo prepoloviti globalne emisije stakleničkih plinova.

  • 92% kompanija koje su sudjelovale u godišnjem istraživanju cyber sigurnosti britanske softver kompanije Egress doživjelo je e-mail sigurnosni incident u zadnjih godinu dana. Osim statistika o uspješnosti phishing napada, izvještaj obrađuje utjecaj ponašanja zaposlenika i ljudske pogreške, uzroke i financijske posljedice gubitka podataka kao i zadovoljstvo ispitanih cyber stručnjaka primjenom tradicionalnih rješenja za obranu od napada.

hauska i partner
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page